Circ de 2 lei

Un proiect de circ social mobil

Durata proiectului: 4 – 8 luni

Beneficiari: Copii și tineri care se află în situații economice sau sociale precare

Obiectiv: Ateliere de inițiere în circ în 10 structuri din regiunea central-vestică

În vara anului 2018 (iunie-august), Alandala Circus Project a demarat proiectul ‘Circ de 2 lei’. Acesta constă în desfășurarea unor ateliere de inițiere în artele circului în structuri deja existente, pentru a facilita accesul la circ ca și activitate recreativă . Aceste structuri sunt alese în funcție de disponibilitatea lor, de activitatea socială, dar și de accesul pe itinerarul nostru prestabilit(zona centrală-vestică a Românei).Costul proiectului este parțial acoperit de campania de finanțare participativă pe care am desfășurat-o cu succes în luna noiembrie 2017.

De ce Circ de 2 lei?

Denumirea proiectului este una aleasă cu intenție. Circ de 2 lei este o expresie negativă utilizată frecvent și este relevantă față de imaginea și percepția cuvântului circ în România. Am dorit să transformăm aceaste cuvinte într-un proiect care să ilustreze cât mai bine punctele pozitive ale circului așa cum îl cunoaștem și susținem la Alandala. Pe lângă avantajele ludice și pedagogice pe care le oferă circul, ne-am propus ca acesta să fie accesibil tuturor copiilor doritori să ia parte la activitățile de inițiere, motiv pentru care am ales posibilitatea unei donații de 2 lei pentru fiecare participant (sumă simbolică și opțională care o să fie reinvestită în proiecte sociale). Astfel, circ se transformă din haos/gălăgie/dezordine în joacă/încredere/fascinație ,iar 2 lei nu reprezintă ieftin/nedorit/necalitativ ci accesibil/comunitate/contribuție.

Ne bucurăm incredibil de mult pentru oportunitatea de a cunoaște asociațiile partenere și de a descoperi locuri, oameni și metode noi. Sperăm ca aceste întâlniri să fie începutul unor colaborări de lungă durată. Mai jos găsiți o scurtă descriere a structurilor pe care le-am vizitat și câteva poze de la ateliere.

 

Partenerii proiectului:

Organizația/Proiectul: Școala de vară la sat
Locul: Jud. Timiș, Coșteiu
Participanți: 70
Coordonator: Ancuța Sîrbu

Școala de vară la sat a constat în activități de alfabetizare, lectură, matematică, pregătire pentru examenul de capacitate, ateliere de circ cu exerciții de colaborare și atenție, mese calde, jocuri interactive, experimente la Experimentarium Tm, un curs de protecție și prevenirea violenței și abuzului susținut de Poliția Timișoara, un curs de supraviețuire în natură și prim ajutor, dar și multă distracție, pentru cei 70 de copii înscriși, mulți proveniți din familii defavorizate din satele din împrejuri.

Mai multe informații:https://www.fundatiacomunitaratimisoara.ro/ro/ce-facem/fondul-scoala-la-sat/scoala-de-vara-la-sat.html

 

Organizația/Proiectul: Something New
Locul: Cluj
Participanți: 10
Coordonator: Laura Pasca

Programul oferit de către organizația Something New reprezintă o formă de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime, spațiul de locuit și condițiile de igienă fiind necorespunzătoare creșterii și îngrijirii copiilor. Are ca și scop principal dezvoltarea educațională, artistică și culturală a copiilor care provin din familii defavorizate din cauza sărăciei.

Mai multe informații: http://something-new.ro/

Organizația/Proiectul: Casa Nădejdei
Locul: Jud. Alba, Aiudul de Sus
Participanți: 22
Coordonator: Ciprian Bogdan

Asociația „Casa Nădejdei” Aiud s-a înființat în anul 2004 și are ca scop: îmbunătăţirea situaţiei rromilor și a altor persoane care aparţin grupurilor vulnerabile, reinserţia socială şi dezvoltare comunitară.

Mai multe informații: http://asociatiacasanadejdei.blogspot.com/p/viziunemisiunevalori.html

Organizația/Proiectul: Școala Hans Spalinger Waldorf
Locul: Jud. Sibiu, Roșia
Participanți: 11
Coordonator: Johanna Reber

Școala Waldorf oferă copiilor rromi un sistem școlar adaptat situației și nevoilor lor, într-un efort de a oferi viitorilor copii perspective mai bune pentru viitor – educație împotriva sărăciei și violenței.

Mai multe informații:

http://schule-romakinder.ch/ueber_uns.html

https://www.prorosia.org/

Organizația/Proiectul: Steps of Hope
Locul: Jud. Sibiu, Daia
Participanți: 15
Coordonator: Iris Moser

Centrul de tip familial Steps of Hope, pentru copii și tineri, este o instituție de asistență socială, de tip rezidențial, care asigură accesul beneficiarilor, aflați în dificultate, pe o perioadă determinată la: găzduire, îngrijire, educație și pregătire în vederea reintegrării familiale și a integrării socio-profesionale.

Mai multe informații

https://web.facebook.com/Steps-of-Hope-355104524542820/

 

Organizația/Proiectul: Centrul Ghiocelul
Locul: Arad
Participanți: 15
Coordonator: Nicoleta Barbu

Centrul ”Ghiocelul” oferă servicii medico – psiho – sociale copiilor cu dizabilităţi din Arad şi judeţ, a categorii lor vulnerabile, cu posibilităţi limitate sau în situaţii de risc, premisele unei vieţi demne, creşterea calităţii vieţii şi integrarea în societate a beneficiarilor; de asemenea intreprinde măsuri de prevenţie a dizabilităţii şi marginalizării.

Mai multe informații:

Centrul de Terapie si Recuperare pentru Copii "Ghiocelul" (Arad)

https://web.facebook.com/pages/Centrul-de-terapie-si-recuperare-pentru-copii-Ghiocelul/154888314619004?_rdc=1&_rdr

Organizația/Proiectul: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2
Locul: Sibiu
Participanți: 25

Misiunea Scolii:

– oferirea de servicii de învăţare – terapie – recuperare, dezvoltare personală pentru  copiii cu deficienţă auditivă, vizuală şi tulburări din spectrul autist în vederea integrării sociale şi profesionale şi pregătirea acestora pentru viaţa de adult.

– dezvoltarea de servicii educaţionale în domeniul educaţiei incluzive, de tipul :Informare, formare continuă şi consiliere a personalului didactic si intervenţie directă prin oferirea de servicii psihopedagogice, psihologice şi de consiliere în domeniul educaţiei incluzive copiilor cu CES, părinţilor, cadrelor  didactice din şcolile de masă.

Viziunea CSEI Nr. 2 Sibiu:

Viziunea şcolii este aceea de a se deschide pentru educaţie şi cunoaştere tuturor elevilor, oferindu-le şanse egale pentru atingerea performanţelor şi reuşita în societatea contemporană. Serviciile educaţionale oferite beneficiarilor din afara şcolii întăresc parteneriatul  strâns cu comunitatea.

Mai multe informați

https://www.facebook.com/Centrul-Scolar-de-Educatie-Incluziva-Nr2-Sibiu-165348837459462/

Organizația/Proiectul: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1
Locul: Sibiu
Participanți: 22

Misiunea centrului nostru este sa imbunatatim statutul persoanelor cu dizabilitati prin dezvoltarea puterii de intelegere de catre comunitate a formelor de dizabilitati si a problemelor asociate acestora prin furnizarea celor mai relevante si complete informatii referitoare la toate aspectele persoanei cu dizabilitati.
In acelasi timp cu dezvoltarea intelectuala, fizica si culturala, noi apreciem mult si dezvoltarea capacitatilor de integrare in comunitate, gradul de socializare al elevului. Rezulta o autonomie care va fi fundamentala pentru viitorul sau. Copilul trebuie sa se simta in largul lui in colectivul de elevi; el trebuie sa invete sensul responsabilitatii, sa aiba incredere in sine, sa fie tolerant, sa stie sa depaseasca situatiile de conflict.

Mai multe informații:

Organizația/Proiectul: SOS Satul Copiilor Cisnădie
Locul: Cisnădie
Participanți: 12

Viziune: Ne dorim ca fiecare copil sa aiba o familie care il iubeste, il respecta si ii ofera siguranta. Credem cu tarie ca niciun copil nu ar trebui sa creasca singur, fara dragostea si protectia unei familii.

Misiune:Oferim o familie iubitoare copiilor aflati in dificultate, ii ajutam sa devina oameni responsabili si contribuim la dezvoltarea comunitatilor in care traiesc

Mai multe informații:

O familie iubitoare – SOS Satele Copiilor

https://www.facebook.com/SOSSateleCopiilor/

Organizația/Proiectul: Fundația Veritas Sighișoara
Locul: Sighișoara
Participanți: 44

Viziune: Misiunea Veritas continuă să fie cea de a ajuta holistic oamenii dezavantajați, întâmpinând nevoile lor fizice, educaționale, sociale, emoționale și spirituale. La Centul Familial dorim să asigurăm continuitate începând de la Programul pentru Preșcolari, urmând apoi Programul pentru Copii și continuând cu Programul pentru Adolescenți, în așa fel echipând copii și tinerii din familii marginalizate cu abilități pentru a împlini potențialul dat de Dumnezeu și pentru a rupe ciclul sărăciei. Adulții cu nevoi speciale și patru Cluburi pentru Vârstnici se bucură de sentimentul că sunt parte din comunitate și de sentimentul de apartenență, de o gamă de activități stimulante.

Mai multe informații:

https://veritas.ro/?lang=ro

Organizația/Proiectul: Centrul Educațional Kenosis
Locul: Cerneteaz
Participanți: 20

Misiune:

Pe strada Veseliei din Cerneteaz, comuna Giarmata, locuiesc în prezent un pic peste 100 de copii și tineri cu vârsta sub 18 ani.

La Kenosis Educational Center lucrăm cu aproximativ 30 de copii.
Încercăm să ne adaptăm materialele și activitățile în funcție de nevoile fiecaruia.
Ne dorim foarte mult să le oferim copiilor posibilitatea de a exprima liber ceea ce simt, doresc și sunt.
Copiii de pe strada Veseliei sunt niște mici oameni senini, cuminți harnici, talentați și curioși.
Scopul nostru este acela de a-i insoți și sprijini în drumul lor spre împlinirea a ceea ce au fost născuți să devină.