Circ de 2 lei

Un proiect de circ social mobil

Durata proiectului: 4 – 8 luni

Beneficiari: Copii și tineri care se află în situații economice sau sociale precare

Obiectiv: Ateliere de inițiere în circ în 10 structuri din regiunea central-vestică

În vara anului 2018 (iunie-august), Alandala Circus Project a demarat proiectul ‘Circ de 2 lei’. Acesta constă în desfășurarea unor ateliere de inițiere în artele circului în structuri deja existente, pentru a facilita accesul la circ ca și activitate recreativă . Aceste structuri sunt alese în funcție de disponibilitatea lor, de activitatea socială, dar și de accesul pe itinerarul nostru prestabilit(zona centrală-vestică a Românei).Costul proiectului este parțial acoperit de campania de finanțare participativă pe care am desfășurat-o cu succes în luna noiembrie 2017.

De ce Circ de 2 lei?

Denumirea proiectului este una aleasă cu intenție. Circ de 2 lei este o expresie negativă utilizată frecvent și este relevantă față de imaginea și percepția cuvântului circ în România. Am dorit să transformăm aceaste cuvinte într-un proiect care să ilustreze cât mai bine punctele pozitive ale circului așa cum îl cunoaștem și susținem la Alandala. Pe lângă avantajele ludice și pedagogice pe care le oferă circul, ne-am propus ca acesta să fie accesibil tuturor copiilor doritori să ia parte la activitățile de inițiere, motiv pentru care am ales posibilitatea unei donații de 2 lei pentru fiecare participant (sumă simbolică și opțională care o să fie reinvestită în proiecte sociale). Astfel, circ se transformă din haos/gălăgie/dezordine în joacă/încredere/fascinație ,iar 2 lei nu reprezintă ieftin/nedorit/necalitativ ci accesibil/comunitate/contribuție.

Ne bucurăm incredibil de mult pentru oportunitatea de a cunoaște asociațiile partenere și de a descoperi locuri, oameni și metode noi. Sperăm ca aceste întâlniri să fie începutul unor colaborări de lungă durată. Mai jos găsiți o scurtă descriere a structurilor pe care le-am vizitat și câteva poze de la ateliere.

 

Partenerii proiectului:

Organizația/Proiectul: Școala de vară la sat
Locul: Jud. Timiș, Coșteiu
Participanți: 70
Coordonator: Ancuța Sîrbu

Școala de vară la sat a constat în activități de alfabetizare, lectură, matematică, pregătire pentru examenul de capacitate, ateliere de circ cu exerciții de colaborare și atenție, mese calde, jocuri interactive, experimente la Experimentarium Tm, un curs de protecție și prevenirea violenței și abuzului susținut de Poliția Timișoara, un curs de supraviețuire în natură și prim ajutor, dar și multă distracție, pentru cei 70 de copii înscriși, mulți proveniți din familii defavorizate din satele din împrejuri.

Mai multe informații:https://www.fundatiacomunitaratimisoara.ro/ro/ce-facem/fondul-scoala-la-sat/scoala-de-vara-la-sat.html

 

Organizația/Proiectul: Something New
Locul: Cluj
Participanți: 10
Coordonator: Laura Pasca

Programul oferit de către organizația Something New reprezintă o formă de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime, spațiul de locuit și condițiile de igienă fiind necorespunzătoare creșterii și îngrijirii copiilor. Are ca și scop principal dezvoltarea educațională, artistică și culturală a copiilor care provin din familii defavorizate din cauza sărăciei.

Mai multe informații: http://something-new.ro/

Organizația/Proiectul: Casa Nădejdei
Locul: Jud. Alba, Aiudul de Sus
Participanți: 22
Coordonator: Ciprian Bogdan

Asociația „Casa Nădejdei” Aiud s-a înființat în anul 2004 și are ca scop: îmbunătăţirea situaţiei rromilor și a altor persoane care aparţin grupurilor vulnerabile, reinserţia socială şi dezvoltare comunitară.

Mai multe informații: http://asociatiacasanadejdei.blogspot.com/p/viziunemisiunevalori.html

Organizația/Proiectul: Școala Hans Spalinger Waldorf
Locul: Jud. Sibiu, Roșia
Participanți: 11
Coordonator: Johanna Reber

Școala Waldorf oferă copiilor rromi un sistem școlar adaptat situației și nevoilor lor, într-un efort de a oferi viitorilor copii perspective mai bune pentru viitor – educație împotriva sărăciei și violenței.

Mai multe informații:

http://schule-romakinder.ch/ueber_uns.html

https://www.prorosia.org/

Organizația/Proiectul: Steps of Hope
Locul: Jud. Sibiu, Daia
Participanți: 15
Coordonator: Iris Moser

Centrul de tip familial Steps of Hope, pentru copii și tineri, este o instituție de asistență socială, de tip rezidențial, care asigură accesul beneficiarilor, aflați în dificultate, pe o perioadă determinată la: găzduire, îngrijire, educație și pregătire în vederea reintegrării familiale și a integrării socio-profesionale.

Mai multe informații

https://web.facebook.com/Steps-of-Hope-355104524542820/

 

Organizația/Proiectul: Centrul Ghiocelul
Locul: Arad
Participanți: 15
Coordonator: Nicoleta Barbu

Centrul ”Ghiocelul” oferă servicii medico – psiho – sociale copiilor cu dizabilităţi din Arad şi judeţ, a categorii lor vulnerabile, cu posibilităţi limitate sau în situaţii de risc, premisele unei vieţi demne, creşterea calităţii vieţii şi integrarea în societate a beneficiarilor; de asemenea intreprinde măsuri de prevenţie a dizabilităţii şi marginalizării.

Mai multe informații:

Centrul de Terapie si Recuperare pentru Copii "Ghiocelul" (Arad)

https://web.facebook.com/pages/Centrul-de-terapie-si-recuperare-pentru-copii-Ghiocelul/154888314619004?_rdc=1&_rdr

Organizația/Proiectul: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2
Locul: Sibiu
Participanți: 25

Misiunea Scolii:

– oferirea de servicii de învăţare – terapie – recuperare, dezvoltare personală pentru  copiii cu deficienţă auditivă, vizuală şi tulburări din spectrul autist în vederea integrării sociale şi profesionale şi pregătirea acestora pentru viaţa de adult.

– dezvoltarea de servicii educaţionale în domeniul educaţiei incluzive, de tipul :Informare, formare continuă şi consiliere a personalului didactic si intervenţie directă prin oferirea de servicii psihopedagogice, psihologice şi de consiliere în domeniul educaţiei incluzive copiilor cu CES, părinţilor, cadrelor  didactice din şcolile de masă.

Viziunea CSEI Nr. 2 Sibiu:

Viziunea şcolii este aceea de a se deschide pentru educaţie şi cunoaştere tuturor elevilor, oferindu-le şanse egale pentru atingerea performanţelor şi reuşita în societatea contemporană. Serviciile educaţionale oferite beneficiarilor din afara şcolii întăresc parteneriatul  strâns cu comunitatea.

Mai multe informați

https://www.facebook.com/Centrul-Scolar-de-Educatie-Incluziva-Nr2-Sibiu-165348837459462/